sunnuntai 24. huhtikuuta 2011

Rakas paikka

On paikka, jossa sielu on ihan paikallaan, mutta kuitenkin pilvissä. Se istuu jokaisella rannan kivellä ja lopettaa juoksemisen maailman asioissa, mutta lentää samalla pilvien kanssa järven yllä ja laittaa kaiken paikoilleen. Jokaisen saaren ja puun, jokaisen murheen ja haaveen.

Talven jälkeen vetää hämmästyneenä sisään sen tuoksua, kuljettaa sormiaan sen esineissä ja huonekaluissa. Nukkuu lähes humaltuneena sen hieman kosteiden lakanoiden turvallisessa tuoksusta. Tutkii ruokakaapista löytyviä vettyneitä hapankorppuja myhähdellen edellisen kesän muistoille. Setvii kaapista löytyviä lapsille pieneksi jääneitä vaatteita hieman surumielisyyttä sydämessä.

Vain mökillä tiskataan astioita ja kuunnellaan samalla Sir Elwoodin Hiljaisia Värejä tai Frank Sinatraa. Vain mökillä keitetään hellyydellä vettä, jotta saadaan iho pestyksi. Vain mökillä ajetaan polkupyörävanhuksella arvokkaasti hissun kissun linnun laulua kuunnellen. Vain mökillä levitetään kaikki pihapelit riviin ja jätetään ne siihen päiviksi, jotta voidaan jatkaa juuri silloin kuin huvittaa.
Vain mökillä pestään hampaat pihalla ja keksitään mahdollisimman erikoinen paikka sylkäistä hammastahna maahan.

Ihan hurjaa onnea on se, kun keväisellä juoksulenkillä perhoset kaikissa väreissä liihottelevat lentoon pehmeältä hiekkatieltä. Tai kun istuu rantakivellä ja pesee perunoita auringon kimallellessa järven pinnalla. Tai kun kesäaamuna makaa silmät suljettuna riippukeinussa, eikä kuule mitään. Tai kun pehmeissä saunan löylyissä tajuaa kirkkaasti, että jokainen haave on selkeä ja mahdollinen.

Vaikka levoton sielu vaatii juoksemaan ympäri maailmaa ja näkemään kaiken, koko maailma on lämpimänä kesäyönä mökin kuistin rappusilla, kun aurinko värjää taivaanrantaa ja kaulushaikara puhaltaa pullon haikeasti.

Maailmassa on niin paljon jonnin joutavaa.

5 kommenttia:

  1. Ihana kirjotus. Minuu alkaa tosi usein itkettää, kun luen sun juttuja. Enkä nyt tarkota, että "Minuu itkettää nää sun jutut!"-huonossa mielessä. Tää oli niin lapsuusmökkinostalgista. Thanks! Menen kirmaamaan pihalle taas!

    VastaaPoista
  2. " Jaalassa järvet puhtat on vielä, harjuilla kuljen vaan...mökille, mökille, mökille mennään..."
    Miä haluun kans ;) ja pian !

    Miä niin tykkään näist sin jutuist !

    VastaaPoista
  3. Kiitos, molemmille :) Se että joku lukee näitä miun ajatuksia on ihan mahtavaa.
    Tulin mökiltä. Rauha päässä taas hetken :)

    VastaaPoista
  4. Minä kaipaan sinne niin. Siellä on vettä, luontoa ja vanha talo. Talossa on vanhoja huonekaluja, kirjoja, pitsiverhot ja eriparisia astioita. Siellä aika pysähtyy. Siellä voin olla itseni ja perheeni kanssa ilman häiriötekijöitä. Siellä kenelläkään ei ole kiire minnekään. Siellä...

    Toivon, että siellä on joskus ja jossain olemassa. Kaipaan sitä niin. Odotan niin, että etuovi.com yhtäkkiä näyttää minulle sen ja pankin setä tai täti myöntää rahat sen saamiseen.

    Sitä odotellessa on ihana unelmoida siitä ja elää sinun ihanien tekstien tunnelmissa. Kiitos, että teit haaveestani todellisemman.

    VastaaPoista
  5. Kiitos Tuija :) Ja toivon sitä paikkaa sulle ihan kaikesta sydämestä.

    VastaaPoista