maanantai 15. huhtikuuta 2013

Survival -Selviytyjät (Suomi)


Mitä pidempään olen äitinä, sen vähemmän tunnun tietävän yhtään mitään lapsiin ja kasvattamiseen liittyvistä asioista. Ammatistanikaan (opettaja) ei tunnu olevan paljon hyötyä. Muistan omasta teini-iästäni vaikka mitä, mutta mitään apua siitä ei omassa kasvatuksessa ole. Nuoruuden vannomiseni siitä, että ”ainakaan minusta ei tule tippaakaan samanlainen kuin omat vanhempani” eivät tietenkään ole toteutuneet. Minusta on tullut juuri sellainen.

Maailma on käsittämättömän erilainen paikka kuin 30 vuotta sitten. Se pelottaa. Monet asiat eivät ole taas muuttuneet tippaakaan omasta nuoruudesta. Se pelottaa myös. Lapseni eivät ole enää pieniä, vaan tekevät, menevät ja ajattelevat itse. Se on välillä kaikista pelottavinta. Ystävälläni on seinässä ruokapöydän vieressä perheen säännöt. Minun oli pakko pysähtyä miettimään omiani. Ei niistä sääntöjä tullut, ennemminkin survival kit.

1)      Ei ole olemassa huonosti ja epäterveellisesti syöviä lapsia. On lapsia, joita ei ole opetettu syömään. Jos jääkapista saa keräillä itse syömisiään ja sieltä löytyy limsaa ja suklaavanukasta, tietenkin lapset ottavat niitä. Jos perheellä on yhteinen ruoka-aika, ja pöydässä on silloin perunaa, soossia ja maitoa, lapset syövät niitä. Ja jos eivät syö, maistuupahan iltapalalla paremmin.

2)     Kaikenikäiset lapset voi laittaa nukkumaan iltaisin. Siis oikeasti laittaa, halauksen ja iltalaulun kanssa. Kukapa ei pitäisi siitä, että peitellään sänkyyn?

3)      Vanhempien kuuluu todellakin jäkättää netissä roikkumisesta. Lapsen puhelimessa ei tarvitse olla nettiyhteyttä. Talon ainoa tietokone voi olla sellaisella paikalla, että siinä voi roikkua takapiruna vahtaamassa. Vanhemman kuuluu tietää, millä sivuilla lapsi netissä on ja mitä hän pelaa. Tietenkään ne eivät tykkää siitä. Semmoista se on.

4)      On mahdotonta epäonnistua vanhempana täysin. Huonoimpanakin päivänä olet onnistunut jossakin. Olet esimerkiksi maksanut asuntolainan kuukausierän, jotta lapsesi ei ole koditon tai ostanut vessapaperia, jotta vessassa käynti olisi miellyttävämpää.

5)      Vanhemman on ehdottomasti oltava jotain muuta kuin äiti tai isä. Sitä jotain muuta oltiin monta vuotta ennen lapsiakin. Miksi ei nytkin?                   

6)      Nurkan takana oman pään seinään lyöminen ja uusien kirosanojen keksiminen on välillä suotavaa, suorastaan terveysvaikutteista.

7)      Unelmia ei saa murskata. Vähättely on murskaamista.

8)      Ole oma itsesi. Oma nössö, urvelo, nolo itsesi. Muu on aika raskasta.

9)      Päästä irti, mutta älä mene kauas.

10)   Aika monesta epätoivoisesta hetkestä selviää paistamalla lettuja.

 

Välillä on toivotonta. Numero yhdeksän on lähes mahdoton.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti